Schaakpuzzelkampioenschap de finale!

Op vrijdag 18 december was het dan zover, op die dag zou bekend worden wie de schaakpuzzelkampioenen 2015 zouden worden. Maar hieraan is veel vooraf gegaan.

De leerlingen van CBS Rehoboth die schaaklessen van mij krijgen hebben de afgelopen maanden na afloop van hun schaakles regelmatig een schaakblad meegekregen met daarop 9 schaakpuzzels. Degene die dat wilden konden deze proberen op te lossen, het was niet verplicht en ze konden zelfs de ene keer wel meedoen en de andere keer niet.

Om het ook aantrekkelijk te houden voor degene die misschien iets minder sterke schakers waren gaf ik per puzzel al één punt als je het maar probeerde. Dus zelfs bij negen pogingen die helaas allemaal fout waren had je toch al negen punten. Had je de antwoorden goed dan kreeg je per vraag nog één punt extra. Zo waren er dus iedere week 18 punten te behalen.

Heel veel leerlingen hebben hier erg hun best voor gedaan en het werd een spannende competitie waarbij ik iedere keer als ik op school kwam wel de actuele stand aan iemand moest vertellen.

Vrijdagochtend 18 december om 10.30 uur volgde de ontknoping. Vlak voor de Kerstvakantie kwamen alle leerlingen van groep 5, 6, 7 en 8 bij elkaar in het middendeel van de school. Op een groot digibord maakte ik eerst bekend wie per groep de winnaars waren, maar pas nadat eerst iedereen een schaakkoekje had gekregen. De nummers drie en vier/vijf van iedere groep kregen 8 koekjes in de vorm van pionnen. De nummers twee kregen een complete schaakset van 16 koekjes in de vorm van alle stukken. De winnaars van iedere groep kregen naast de complete set schaakkoekjes ook nog een magnetisch schaakspel.

GROEP 5/6 GROEP 6/7 GROEP 8
1. Imre 53 1. Sophie 109½  1. Sophie 161
2. Lars 31  2. Daniek 108  2. Natasja 156½
3. Anienke 20½  3. Bette 107  3. Marit 141½ 
4. Loes 19 4. Geke 101½ 4. Willemijn 140½
5. Killian 118

Zoals aan de standen is te zien, was het tot op het laatste moment een erg spannende wedstrijd.

Maar dit was nog niet alles!

Nu moest nog de beslissing vallen wie "CBS Rehoboth Schaakpuzzelkampioenen 2015" zou worden. Hiervoor werden Imre, Sophie en Sophie naar voren geroepen. Één van hen zou schaakpuzzelkampioen worden, maar het liep allemaal net even anders.

Eerst werden ze alle drie verrast met een wel heel vreemde schaakpuzzel, want dit was een echte legpuzzel die opgelost moest worden en daarop stond dan de vraag die opgelost moest worden. Deze ronde bracht echter geen winnaar en vervolgens werden er op het digibord echte schaakpuzzels getoond. Dat ze alle drie echt heel goed zijn bleek al snel want pas bij de allerlaatste schaakpuzzel kwam er een winnaar ...... of eigenlijk winnaars want Imre (groep 5/6) en Sophie (groep 6/7) mogen zich een jaar lang "CBS Rehoboth Schaakpuzzelkampioenen 2015" noemen.

De beide winnaars kregen een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt T-shirt met daarop in goud bedrukt de tekst "CBS Rehoboth Schaakpuzzelkampioenen 2015".

Het was een erg gezellige en spannende afsluiting van het schaakjaar 2015 en ik kijk dan ook nu al uit naar al het leuke dat het komende jaar hopelijk zal brengen.

Tot slot!

Tot slot wil ik nog wel even hier iets vertellen dat ikzelf als heel bijzonder heb ervaren en dat voor mij absoluut in de lijst van mijn mooiste momenten van het afgelopen jaar hoort. Ik zal het proberen te beschrijven maar dit is zo'n moment waar je bij geweest moet zijn om werkelijk te ervaren hoe bijzonder het was. Stel je voor een groep van zo'n 80 leerlingen bij elkaar, opgewonden en druk bij deze bekendmaking van de winnaars. Ze juichen voor hun klasgenoten die naar voren worden geroepen. Dan vraag ik de drie finalisten naar voren en vertel over de puzzel die ze moeten gaan oplossen. Op het moment dat ik zeg dat ze mogen beginnen gebeurt er iets bijzonders ....... 80 kinderen zijn totaal, maar dan ook totaal stil om de drie finalisten niet te storen, zonder dat ook maar iemand iets had aangegeven dat het rustig of stil moest zijn. Dat moment zal mij altijd bijblijven en was voor mij dus absoluut één van de mooiste momenten van het afgelopen jaar.