Schaakmeester Huub

Ik ben Huub van der Logt en ik ben een geboren Hagenaar, die opgroeide in Brabant en nu heel
gelukkig woont en werkt hier in Niekerk. Op mijn verjaardagstaart dit jaar stonden 53 kaarsjes.
Samen met mijn vrouw Linda, onze twee dochters Li Sha en Lan Gui en twee honden Dokus en Yuki wonen we in de Bloemersmastraat waar we tevens ons bedrijf Kossies Design hebben. Ons dagelijkse werk bestaat uit het borduren en bedrukken van kleding, kraam-kado's, trouwkado’s en allerlei andere producten.

Daarnaast ben ik ook een zeer groot liefhebber van het schaakspel. Niet alleen speel ik het graag, maar tevens verzamel ik bijzondere schaakspelen, lees ik er veel over én draag ik graag en met veel plezier mijn enthousiasme voor het schaken over op anderen, bijvoorbeeld door schaaklessen.

Ikzelf leerde de spelregels van mijn vader, maar heb daarna mezelf het meeste geleerd. Ik speelde bij vele verenigingen en heb letterlijk aan honderden schaaktoernooien deelgenomen. Tegenwoordig speel ik bijna iedere dag wel enkele tientallen schaakpartijtjes via het Internet. Het leuke hiervan is dat je vanuit huis, op het moment dat het me uitkomt, tegen mensen uit de hele wereld kunt spelen. Het komend schooljaar zal ik schaaklessen gaan verzorgen op CBS Rehoboth. 
Al in vele landen is schaken een onderdeel van het lesprogramma en ook in Nederland is dit het geval op een groeiend aantal scholen.  

Waarom 'schaken?' vraagt u zich misschien af, zeker als u zelf het spelletje niet kent. 'Is het niet veel te moeilijk, of saai?' en 'Wat leren ze dan?'. 
Wat mij altijd aansprak is dat schaken een spelletje is dat je kunt spelen met mensen van iedere leeftijd, geen scheiding tussen jongens en meisjes, toegankelijk voor mensen met een handicap en dat je samen kunt spelen ook als je een verschillende taal spreekt. 
Maar daarnaast zijn er vele andere redenen te noemen waarom eigenlijk iedereen van dit spelletje wel iets kan leren. In maart 2012 heeft het Europees Parlement dan ook een advies gegeven aan al haar lidstaten waarin onder andere het volgende staat:
'….. dat schaken de concentratie, het geduld en het doorzettingsvermogen van het kind, ongeacht de leeftijd, kan verbeteren, en ook het gevoel voor creativiteit, de intuïtie, het geheugen, het analysevermogen en de besluitvaardigheid ten goede komt; ook vastbeslotenheid, motivatie en sportiviteit worden door schaken bijgebracht.
….. vraagt de Europese Commissie en de lidstaten de invoering van het programma „Schaken op School” in het onderwijssysteem van de EU-lidstaten aan te moedigen.'
De schaaksimultaan van dinsdag 2 juni jl. was mijn eerste kennismaking met het schaken op CBS Rehoboth en net als de reactie van veel van de kinderen was ook die van mij een enthousiaste. 
Inmiddels is het nieuwe schooljaar begonnen en krijgen de kinderen van groep 5 t/m 8 iedere week schaakles.